Консервативно зъболечение - Стоматологична практика - доц. д-р Н. Гатева-Грънчарова & д-р В. Грънчаров    Стоматологична клиника - доц. Н.Гатева и д-р В.Грънчаров                                  FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Консервативно зъболечение


детска стоматология , стоматология софия , детска стоматологична клиника , дентална клиника софия, добър детски стоматолог
•  оценка на кариес-риска, тестове за оценка на слюнката, тестове за количество на Str.mutans - съвременен подход, неотменна част от прегледа в зъболекарския кабинет. Основа за съставяне на комплексния план за лечение, гарантиращ постигане на орално здраве.

•    професионална хигиена и почистване на зъбен камък – прави се два пъти годишно. Включва почистване на плаката и зъбния камък от всички повърхности на зъбите с ултразвук и последващото им полиране с пасти, четки и гуми. По този начин се предотвратява появата на възпалителни заболявания на венците – гингивити /2/ и на целия зъбодържащ апарат – пародонтоза /3,4/

le4enie_vazrast1.jpg
•    лечение на кариес - оперативно отстраняване на разрушените от кариеса части от зъба, последващото им заместване с изкуствен материал – пломба (обтурация) за възстановяване на функцията на зъба. Наблюдават се следните етапи в развитието на кариозния процес: стадий на бяло петно /1/, стадий на кафяво петно, кариес на емайла /2/, кариес на дентина с два подстадия – средно дълбок до средата от дебелината на дентина и дълбок кариес в непосредствена близост до пулпата (нерва) на зъба /3/. Пломбирането на зъба може стане с амалгама или естетична/бяла пломба.
le4enie_kids3.jpgle4enie_kids4.jpgle4enie_kids5.jpg
•    кореново лечение на зъби. Основната причина за кореново лечение на зъбите е нелекуването на кариес. Кариозният процес напредва и обхваща нерва на зъба.
le4enie_vazrast5.jpg
Лечението включва: поставяне на анестезия (упойка), отстраняване на кариозно увредените части от коронката на зъба /2/, отваряне на пулпната камера и отстраняване на нерва от коронката и кореновите канали /3/, медикаментозна обработка на каналите, запълването им /4/ и окончателно възстановяване на зъба – с пломба или коронка.
le4enie_vazrast6.jpg
Лечението обикновено изисква няколко посещения (1-3), в зависимост от тежестта и възникналите усложнения.